Tiedote Vesannon kunta
01.03.2022
Maailma on mullistuksessa – yhdessä me selviämme
Koko maailma siirtyi Ukrainan kriisin myötä täysin uudenlaiseen tilanteeseen, jossa yllättävät muutokset ovat entistäkin vahvemmin läsnä jokapäiväisessä arjessamme. Vaikka tilanne on meillä Suomessa rauhallinen, voivat erinäiset huolet ja pelot saada tilaa ajatuksissamme.
Koronapandemian aikana olemme toisaalta tottuneet, toisaalta väsyneet muutokseen ja epävarmuuteen. Pandemian aikainen jaksaminen on ollut hyvä esimerkki siitä, että yhteisönä meissä on voimaa ja toimintakykyä hallita haastavia tilanteita.
”Suomalaiset ovat osoittaneet yhteisvastuuta ja sopeutumiskykyä koronakriisin aikana. Nyt tätä samaa odotetaan myös Ukrainan kriisin seurauksena. Vaikka Suomi ei ole sodan osapuoli, tuemme Ukrainaa yhdessä muiden EU-maiden kanssa ja maailmanpoliittinen tilanne tulee jollain tavalla heijastumaan myös meidän elämään Suomessa. Yhdessä kuitenkin selviämme, tästäkin.” (Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkisen koko kirjoituksen voi lukea täältä: Tästäkin selvitään (valtioneuvosto.fi)
Varautuminen kuuluu meidän kaikkien perustehtäviin
Varautuminen kuuluu kunnan perustehtäviin, ja se pohjautuu aina normaaliolojen järjestelyille. Varautuminen erilaisiin häiriötilanteisiin edesauttaa tilanteista selviämistä. Kunnan tehtäviin kuuluu muun muassa erilaisten suunnitelmien tekeminen, kuten valmiussuunnitelmat ja evakuointisuunnitelmat, joiden ajantasaisuutta on tarkistettu. Valmiussuunnittelulla pyritään turvaamaan palvelut ja rajoittamaan tilanteesta aiheutuvia vahinkoja.
Väestön omatoiminen varautuminen korostuu esimerkiksi pidempiaikaisen sähkökatkon, vedenjakelun häiriön tai muun yllättävän tilanteen sattuessa. Omatoimista varautumista on muun muassa huolehtia kotivarasta, jolla tarkoitetaan ruokaa ja muita välttämättömyystarvikkeita, joita löytyy kotoa, vaikka kauppaan ei pääsisi. Kotivaran pitäisi riittää vähintään kolmeksi päiväksi. Kotivarasta löytyy lisätietoja 72 tuntia – 72 tuntia
Älä jää huolien kanssa yksin, vaan hae keskusteluapua
Mikäli ajankohtaiset uutiset maailmalta ja Ukrainan kriisistä aiheuttavat huolta ja ahdistusta, on näistä hyvä puhua läheisten kanssa. Myös erilaisia auttavia puhelimia ja verkkopalveluita on tarjolla runsaasti. Jos kaipaat kuuntelijaa tai juttuseuraa, älä jää yksin vaan hae apua:
• MIELI ry:n Kriisipuhelin (24 /7): 09 2525 0111 Kriisipuhelin 09 2525 0111 (mieli.fi)
• Ev.lut.kirkon keskusteluapu: Kirkon keskusteluapu – evl.fi
• Sekaisin-chat (12-29-vuotiaat nuoret): Sekasin247 | Sekasin-chat // sekasin247.fi
• Erilaisia Suomessa toimivia auttavia puhelimia: Puhelin- ja verkkoauttajat Suomessa – PuhEet
Varhaiskasvatuksella, kouluilla ja oppilaitoksilla on kotien lisäksi tärkeä rooli lasten ja nuorten turvallisuuden tunteen palauttamisessa. Sekä oppilaat että vanhemmat voivat ottaa yhteyttä Wilman kautta, puhelimitse tai sähköpostitse.
MLL:n verkkosivuilta löytyy myös vinkkejä, miten puhua lapselle sodasta: Miten puhua lapselle sodasta? Mannerheimin Lastensuojeluliitto Etusivu – Mannerheimin Lastensuojeluliitto (mll.fi)
Vesannon kunta seuraa tilannetta ja pitää yllä toimintakykyään
Kunta seuraa tilannetta ja muun muassa selvittää valmiuttaan pakolaisten vastaanottamiseen.
Tilanne Euroopassa voi aiheuttaa huolta myös kuntalaisissa ja voi palauttaa mieliin vaikeita asioita. Huoli kannattaa kanavoida arjen tekemiseen, työhön ja huolenpitoon lähimmäisistä.
Maakunnassamme asuu sekä ukrainalais- että venäläistaustaisia ihmisiä. On tärkeää muistaa kunnioittaa kanssaihmisiä, eikä minkäänlaista kiusaamista tai syrjintää pidä hyväksyä.
Lisätietoja:
Vesannon kunnanjohtaja Pia Harmokivi puh: 044 282 5590
Tiedote_01032022_-Varautuminen-on-kaikkien-tehtavaLataa